Essències de novembre

2021-11-06 Essències Oli de la Torre 1

Seguim amb la programació dels itineraris per donar a conéixer l’essència del nostre poble. “Som pa, som oli” és la ruta que vam fer el passat dissabte

Logo Essències - Vertical negatiu

Feia un poc de fred però la gent venia abrigada, cap problema. Després de la presentació en l’olivera de la plaça, ens dirigirem als forns de pa d’Ivorra i Pérez i de La Plaça per a conéixer el procés d’elaboració dels seus productes i tastar les coses bones que saben fer (@PanaderiaIvorraPerez i @hornodepanlaplaza.torremanzanas).

Passejant pel carrer de la Creu baixarem fins a l’almàssera, on a més d’explicar i veure com fem l’oli, vam preparar un tast combinat amb el pa calentet acabat d’eixir dels forns.

Per completar aquesta experiència sensorial ens dirigirem al Bar Restaurant Amber, on tinguérem l’oportunitat de degustar una mostra de gastronomia local, tot banyat i cuinat amb un poquet d’Oli de La Torre (@restauranteamber.torremanzanas).

En acabar, baixarem al Molí Fariner Hidràulic, que es troba en bon estat de conservació, a pesar del temps que porta sense funcionament. I per finalitzar la ruta, anàrem a l’espectacular Molí Fariner Elèctric, que també es troba en bon estat, només caldria un poc de manteniment i neteja per a què lluïra com cal un patrimoni tan emblemàtic per al nostre poble.

Els nostres visitants marxaren contents després d’un matí agradable i segur que ple de descobriments. Esperem que l’experiència els haja agradat, nosaltres hem posat tot el que hem pogut, però això ja ens ho diran els protagonistes.

2021-11-06 Essències Oli de la Torre 2

Essències de noviembre

Seguimos con la programación de los itinerarios para dar a conocer la esencia de nuestro pueblo. “Som pa, som oli” es la ruta que hicimos el pasado sábado

Hacía un poco de frío pero la gente venía abrigada, ningún problema. Después de la presentación en el olivo de la plaza, nos dirigimos a los hornos de pan de Ivorra i Pérez y de La Plaza para conocer el proceso de elaboración de sus productos y probar las cosas buenas que saben hacer (@PanaderiaIvorraPerez y @hornodepanlaplaza.torremanzanas).

Paseando por la calle de la Cruz bajamos hasta la almazara, donde además de explicar y ver como hacemos el aceite, preparamos una cata combinada con el pan calentito acabado de salir de los hornos.

Para completar esta experiencia sensorial nos dirigimos al Bar Restaurante Amber, donde tuvimos la oportunidad de degustar una muestra de gastronomía local, todo bañado y cocinado con un poquito de Oli de La Torre (@restauranteamber.torremanzanas).

Al acabar, bajamos al Molino Harinero Hidráulico, que se encuentra en buen estado de conservación, a pesar del tiempo que lleva sin funcionar. Y para finalizar la ruta, fuimos al espectacular Molino Harinero Eléctrico, que también se encuentra en buen estado, solo haría falta un poco de mantenimiento y limpieza para que luciera como es debido un patrimonio tan emblemático para nuestro pueblo.

Nuestros visitantes marcharon contentos después de una mañana agradable y seguro que llena de descubrimientos. Esperamos que les haya gustado la experiencia, pero esto ya nos lo dirán los protagonistas.

2021-11-06 Essències Oli de la Torre 3
2021-11-06 Essències Oli de la Torre 4

Veure imatges a Google Fotos.

1a Ruta Essències a La Torre de les Maçanes

2021-10-23 Essències Oli de la Torre 2

Dissabte passat vam celebrar a La Torre l’esdeveniment “Essències, Participació Activa per a la Sostenibilitat del Món Rural”, amb l’Itinerari “SOM VINCLES”

Logo Essències - Vertical negatiu

Des de la Plaça, vam començar per visitar el forn de pa i dolços Ivorra i Pérez. En eixir del forn, entre passeig i converses arribarem a La Casa Alta per veure el museu etnogràfic del poble. Costera avall, amb els bancals a un costat i el poble a l’altre, vam passar pel mas fortificat de la Foia, i seguirem fins al llavador de la Font per tornar a pujar fins a l’església de Santa Anna, on Adrià ens va acompanyar per complementar les explicacions de José Miguel.

En acabar, baixarem a la plaça, a la carnisseria La Capsana, per veure com fan els embotits, i després d’una degustació, ens vam dirigir a la Cooperativa, l’almàssera on fem l’Oli de La Torre per conéixer el procés d’elaboració, aprofitant que comença la nova temporada.

El dinar va ser al restaurant La Parròquia, on vam fer una degustació de plats típics del poble, amb el pa cuit en forn de llenya, els embotits i els productes de l’horta, tot banyat i cuinat amb un poquet d’Oli de La Torre.

2021-10-23 Essències Oli de la Torre 3

1a Ruta Essències en La Torre de les Maçanes

El pasado sábado celebramos en La Torre el evento “Essències, Participación Activa para la Sostenibilidad del Mundo Rural”, con el Itinerario “SOM VINCLES”

Desde la Plaza, empezamos por visitar el horno de pan y dulces Ivorra y Pérez. Al salir del horno, entre paseo y conversaciones llegamos a La Casa Alta para ver el museo etnográfico del pueblo. Cuesta abajo, con los bancales a un lado y el pueblo al otro, pasamos por la masía fortificada de la Foia, y seguimos hasta el lavadero de la Font para volver a subir hasta la iglesia de Santa Anna, donde Adrià nos acompañó para complementar las explicaciones de José Miguel.

Al finalizar, bajamos a la plaza, a la carnicería La Capsana, para ver cómo hacen los embutidos, y después de una degustación, nos dirigimos a la Cooperativa, la almazara donde hacemos el Oli de La Torre para conocer el proceso de elaboración, aprovechando que comienza la nueva temporada.

La comida fue en el restaurante La Parròquia, donde hicimos una degustación de platos típicos del pueblo, con el pan del horno de leña, los embutidos y los productos de la huerta, todo bañado y cocinado con un poquito de Oli de La Torre.

2021-10-23 Essències Oli de la Torre 4
2021-10-23 Essències Oli de la Torre 5
Logo Essències - Vertical

14 d’octubre, comencem nova campanya!

14 d'octubre de 2021, comencem nova campanya!

Heu mirat les oliveres?

Les olives ja van prenent color. És hora de preparar els cabassos, les vares, les teles, les màquines vibradores … Que no caiguen a terra!!!

Obrim l’almàssera el pròxim 14 d’octubre

A la vesprada, a les 4 començarem a pesar olives

Recordeu les normes, les olives han d’estar SANES, FRESQUES i en bones condicions de transport. Del bancal a l’almàssera per aconseguir el millor #olidelatorre!

L’olivera floreix i escombra

L’olivera sol florir d’abril a juny

I produeix una flor de color blanca, groga i verda que cau, s’asseca, escombra, al mes de juny, i al calze de la flor s’entreveu la futura oliva. L’olivera produeix molta flor, però en caure, només un 1-2% fins el 5% del conjunt de l’arbre farà olives. Si l’olivera deixa caure tota la flor, no hi haurà fruit; n’haurà de quedar la meitat per tal que aparega l’oliva.

El mes de juny és un mes en què es produeixen tronades, pedregades, etc., tot just quan acaba d’assecar-se la flor i s’entreveu l’oliveta. Aquestes tronades, o les pluges de maig, poden fer malbé les futures collites, ja que el fruit és molt petit i molt tendre i pot llançar-lo a perdre; és a dir, perdre la collita. Això mateix li pot passar al raïm, com també al blat, perquè es troba al punt de ser segat. Efectivament, així diu el refrany Agua por Sant Juan, quita aceite, vino y pan.

Els llauradors fan servir el terme mostreta/mostra, té mostra7, per referir-se a la quantitat de flor que presenta l’arbre. Aquesta mostra apareix al juny i l’oliva és com ara un perdigó molt petit que, si és vista al primer colp de vista, és molt bon senyal; és a dir, que la collita serà bona. Segons els camperols, l’olivera és molt agraïda, ja que és un arbre molt fort que no necessita gaires atencions i aguanta molt be el fred, la calor, els incendis, poca aigua, etc.

7 A Catalunya també fan servir aquest terme.

Veieu CIURANA, JAUME i TORRADO, LLORENÇ (1981: 26).

Text extret d’El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat, capítol 1.2

Autor: Josep Vicent Cascant i Jordà

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat

…I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó…

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat. Portada

L’olivera, natura i patrimoni

L’Associació El Rentonar, projecte Soc de Poble, de La Torre de les Maçanes té el plaer de presentar-vos El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó… de Josep Vicent Cascant i Jordà.

Aquest llibre és un estudi antropològic lingüístic sobre el món de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat i, per extensió, de la resta de territoris on se’n produeix. L’autor descriu la forma de treballar les oliveres (llaurant, colgant soques, descimalant…); la forma d’obtindre oli a l’antiguitat i a l’actualitat (les almàsseres de sang, les indústries actuals…); les varietats d’olives de tots els territoris de parla catalana (arbequina, blanqueta, mançanell, farga, mallorquina…); en fa un glossari d’aquest camp semàntic… En fi: es descriu de manera integral tota una forma d’entendre el món; de percebre la realitat i que dona un valor afegit a les zones rurals on encara es manté aquesta forma de viure.

Per poder donar a conèixer els nostres productes, en el context dels nostres pobles, i valorar el cultiu de l’olivera com una activitat fonamental en el manteniment del territori i de la nostra cultura, presentem el projecte Essències, per a promoure l’economia social en el medi rural, en la cerca del valor afegit de les nostres produccions i de la diversificació productiva que permeta sostindre els pobles de zones rurals.

Aquesta iniciativa vincula l’activitat econòmica de cinc productors d’oli d’oliva amb les seues comunitats i territoris, a través d’itineraris culturals, i oferint als visitants vivències en els llocs de producció.

Associació El Rentonar, Projecte Soc de Poble.

Vista en format de revista digital, per a pantalla gran

Enllaç al format de revista digital: https://www.yumpu.com/s/SrPi7MD0mysGBLg2

Entrada publicada en els webs del Projecte Sóc de Poble, Josep Vicent Cascant, Associació El Rentonar, i Projecte Essències, format per quatre almàsseres:

Com veure i/o comprar el llibre en paper?

El lèxic de l'olivera, l'oliva i l'oli al Comtat. A Amazon

Vídeo: L’olivera i l’oli al Comtat (1990)

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/_knm0PiGE9A

Oli Novell 2021

Oli Novell 2021. Ja podem arreplegar l'oli!

Ja està a disposició dels socis l’oli de la nova collita

Estem envasant en tots els formats.

Podeu passar per l’Almàssera els dilluns, dimarts i dijous a la vesprada de 4 a 7 i els dimecres i divendres al matí, des de les 10 a les 12.

Com sempre, a la vostra disposició en el tel.: 616819090

Estamos envasando en todos los formatos.

Podéis pasar por la Almazara los lunes, martes y jueves por la tarde de 4 a 7 y los miércoles y viernes por la mañana, desde las 10 a las 12.

Como siempre, a vuestra disposición en el tel .: 616819090

Reunió d’Essències a La Torre de les Maçanes

El passat 22 de desembre ens vam reunir en l’Almàssera de La Torre els representants dels cinc destins pilot del projecte Essències

Després de moltes reunions virtuals, era el moment de trobar-nos en persona per a intercanviar opinions, compartir inquietuds i arribar a acords per tal de tirar endavant amb aquest projecte. Vam estar: Carles de Balones, Rafael de Cocentaina, Luis Miguel de La Canyada, Saoro president d’Olis de Diània, Gonzalo tècnic del GAL Muntanya d’Alacant i José Miguel de L’Almàssera de La Torre.

Reunió d’Essències a La Torre de les Maçanes. Foto 2
Logo Essències - Vertical negatiu

Essències està pensat com un servei de turisme experiencial, basat en els criteris d’economia social. Som comunitats i territoris que cooperem per a vincular-nos, sostenir-nos i compartir la riquesa cultural i natural dels nostres pobles.

Tot i les dificultats que estem vivint a causa de la situació provocada per la pandèmia del Covid-19, tots els assistents estigueren d’acord en assumir el repte de continuar amb aquest projecte que ens uneix i ens il·lusiona. Ens queda molt camí al davant i pensem en fer-lo junts!

La nostra proposta, en www.essencies.net

Aquest lloc web utilitza cookies per tindre la millor experiència d'usuari. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. Punxa en els enllaços per a més informació. Plugin cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Pin It on Pinterest

Share This