0 Items
14 d’octubre, comencem nova campanya!

14 d’octubre, comencem nova campanya!

Heu mirat les oliveres?

Les olives ja van prenent color. És hora de preparar els cabassos, les vares, les teles, les màquines vibradores … Que no caiguen a terra!!!

Obrim l’almàssera el pròxim 14 d’octubre

A la vesprada, a les 4 començarem a pesar olives

Recordeu les normes, les olives han d’estar SANES, FRESQUES i en bones condicions de transport. Del bancal a l’almàssera per aconseguir el millor #olidelatorre!

L’olivera floreix i escombra

L’olivera floreix i escombra

L’olivera sol florir d’abril a juny

I produeix una flor de color blanca, groga i verda que cau, s’asseca, escombra, al mes de juny, i al calze de la flor s’entreveu la futura oliva. L’olivera produeix molta flor, però en caure, només un 1-2% fins el 5% del conjunt de l’arbre farà olives. Si l’olivera deixa caure tota la flor, no hi haurà fruit; n’haurà de quedar la meitat per tal que aparega l’oliva.

El mes de juny és un mes en què es produeixen tronades, pedregades, etc., tot just quan acaba d’assecar-se la flor i s’entreveu l’oliveta. Aquestes tronades, o les pluges de maig, poden fer malbé les futures collites, ja que el fruit és molt petit i molt tendre i pot llançar-lo a perdre; és a dir, perdre la collita. Això mateix li pot passar al raïm, com també al blat, perquè es troba al punt de ser segat. Efectivament, així diu el refrany Agua por Sant Juan, quita aceite, vino y pan.

Els llauradors fan servir el terme mostreta/mostra, té mostra7, per referir-se a la quantitat de flor que presenta l’arbre. Aquesta mostra apareix al juny i l’oliva és com ara un perdigó molt petit que, si és vista al primer colp de vista, és molt bon senyal; és a dir, que la collita serà bona. Segons els camperols, l’olivera és molt agraïda, ja que és un arbre molt fort que no necessita gaires atencions i aguanta molt be el fred, la calor, els incendis, poca aigua, etc.

7 A Catalunya també fan servir aquest terme.

Veieu CIURANA, JAUME i TORRADO, LLORENÇ (1981: 26).

Text extret d’El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat, capítol 1.2

Autor: Josep Vicent Cascant i Jordà
El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat

…I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó…

El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat. Portada

L’olivera, natura i patrimoni

L’Associació El Rentonar, projecte Soc de Poble, de La Torre de les Maçanes té el plaer de presentar-vos El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat …I a les comarques veïnes, com ara l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina, el Vinalopó… de Josep Vicent Cascant i Jordà.

Aquest llibre és un estudi antropològic lingüístic sobre el món de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat i, per extensió, de la resta de territoris on se’n produeix. L’autor descriu la forma de treballar les oliveres (llaurant, colgant soques, descimalant…); la forma d’obtindre oli a l’antiguitat i a l’actualitat (les almàsseres de sang, les indústries actuals…); les varietats d’olives de tots els territoris de parla catalana (arbequina, blanqueta, mançanell, farga, mallorquina…); en fa un glossari d’aquest camp semàntic… En fi: es descriu de manera integral tota una forma d’entendre el món; de percebre la realitat i que dona un valor afegit a les zones rurals on encara es manté aquesta forma de viure.

Per poder donar a conèixer els nostres productes, en el context dels nostres pobles, i valorar el cultiu de l’olivera com una activitat fonamental en el manteniment del territori i de la nostra cultura, presentem el projecte Essències, per a promoure l’economia social en el medi rural, en la cerca del valor afegit de les nostres produccions i de la diversificació productiva que permeta sostindre els pobles de zones rurals.

Aquesta iniciativa vincula l’activitat econòmica de cinc productors d’oli d’oliva amb les seues comunitats i territoris, a través d’itineraris culturals, i oferint als visitants vivències en els llocs de producció.

Associació El Rentonar, Projecte Soc de Poble.

Vista en format de revista digital, per a pantalla gran

Enllaç al format de revista digital: https://www.yumpu.com/s/SrPi7MD0mysGBLg2

Entrada publicada en els webs del Projecte Sóc de Poble, Josep Vicent Cascant, Associació El Rentonar, i Projecte Essències, format per cinc almàsseres:

Com veure i/o comprar el llibre en paper?

  • El llibre en format pdf interactiu es pot veure i descarregar des de Google Drive (44 MB). És gratuït.
  • El llibre en paper es pot comprar en Amazon per 23 €. Però també els pots aconseguir més barat, visitant qualsevol de les cinc almàsseres integrades en el Projecte Essències: per 15 €. 
  • També pots reservar el llibre per correu electrònic al coordinador del projecte: Javi Llinares – socdepoblecom@gmail.com. El preu és de 15 € + cost d’enviament.
El lèxic de l’olivera, l’oliva i l’oli al Comtat a Amazon

Vídeo: L’olivera i l’oli al Comtat (1990)

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/_knm0PiGE9A

Oli Novell 2021

Oli Novell 2021

Oli Novell 2021. Ja podem arreplegar l'oli!

Ja està a disposició dels socis l’oli de la nova collita

Estem envasant en tots els formats.

Podeu passar per l’Almàssera els dilluns, dimarts i dijous a la vesprada de 4 a 7 i els dimecres i divendres al matí, des de les 10 a les 12.

Com sempre, a la vostra disposició en el tel.: 616819090

Estamos envasando en todos los formatos.

Podéis pasar por la Almazara los lunes, martes y jueves por la tarde de 4 a 7 y los miércoles y viernes por la mañana, desde las 10 a las 12.

Como siempre, a vuestra disposición en el tel .: 616819090

Reunió d’Essències a La Torre de les Maçanes

Reunió d’Essències a La Torre de les Maçanes

El passat 22 de desembre ens vam reunir en l’Almàssera de La Torre els representants dels cinc destins pilot del projecte Essències

Després de moltes reunions virtuals, era el moment de trobar-nos en persona per a intercanviar opinions, compartir inquietuds i arribar a acords per tal de tirar endavant amb aquest projecte. Vam estar: Carles de Balones, Rafael de Cocentaina, Luis Miguel de La Canyada, Saoro president d’Olis de Diània, Gonzalo tècnic del GAL Muntanya d’Alacant i José Miguel de L’Almàssera de La Torre.

Reunió d’Essències a La Torre de les Maçanes. Foto 2
Logo Essències - Vertical negatiu

Essències està pensat com un servei de turisme experiencial, basat en els criteris d’economia social. Som comunitats i territoris que cooperem per a vincular-nos, sostenir-nos i compartir la riquesa cultural i natural dels nostres pobles.

Tot i les dificultats que estem vivint a causa de la situació provocada per la pandèmia del Covid-19, tots els assistents estigueren d’acord en assumir el repte de continuar amb aquest projecte que ens uneix i ens il·lusiona. Ens queda molt camí al davant i pensem en fer-lo junts!

La nostra proposta, en www.essencies.net

Horaris de bàscula per a Festes de Nadal

Horaris de bàscula per a Festes de Nadal

24 i 31 de desembre i 5 de gener, pel matí

Dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, es pesarà oliva PEL MATÍ, fins a les 13:00 h.


Els altres dies de faena, en horari normal:


De 4 a 7 de la vesprada.


Dissabtes també.

Días 24 y 31 de diciembre y 5 de enero, se pesará oliva POR LA MAÑANA, hasta las 13:00 h.


Los demás días laborables, en horario normal:

De 4 a 7 de la tarde.


También los sábados.

És el moment de l’oli novell!

És el moment de l’oli novell!

A l’Almàssera de La Torre, ja fa un temps que estem en procés de canvi per a millorar la qualitat en la producció del nostre oli

Som tota una comunitat dedicada a entendre i estimar l’oli d’oliva verge. Sabem trobar quina és la millor terra, el millor moment per a cada faena; coneixem els processos més adequats i sabem com treure el màxim de cada oliva. Tot perquè puguem disfrutar plenament en les nostres taules de l’OLI DE LA TORRE, molt més que oli!

Oli de La Torre. Logo verd.
Nou Logo.
Desembre, 2020

Som l’essència d’un territori!

Som història, tradició i poble!

Som el sabor de la salut!

Ara toca d’adaptar la nostra marca a les circumstàncies actuals, sense perdre la nostra essència amb voluntat i esperit cooperatiu.

Hem començat pel NOU LOGOTIP, sorgit d’una gota d’oli i estem preparant el Manual d’Identitat Corporativa, per poder fer el canvi d’imatge de forma progressiva, goteta a goteta omplirem el setrill.

Botella d'Oli de La Torre de 500 ml. Verge extra. Imatge de producte.
Vols Oli de La Torre?
El tens a 1 clic.

Hem fet una NOVA PÀGINA WEB, amb un BLOG en el qual publicarem notícies regularment, i on els nostres clients podran comprar OLI DE LA TORRE en la  BOTIGA VIRTUAL, QUE JA ESTÀ OPERATIVA. Encara estem en fase de proves. Us agrairem que ens informeu si trobeu algun error o que ens proposeu idees.

Captura de pantalla de la pàgina de portada.

A més, participem en el PROJECTE ESSÈNCIES, orientat a promoure l’economia social en el medi rural: Estem planificant una sèrie d’activitats que tenen com a objectiu oferir un turisme d’experiències amb les oliveres i el seu oli d’oliva com a protagonistes:

Logo Essències - Vertical

Seguim fent camí … i FENT MOLT BON OLI!!! Salut!

Assemblea General del 5 de desembre de 2020

Assemblea General del 5 de desembre de 2020

Enguany l’Assemblea General ha estat marcada pel Covid-19

Amb l’aforament limitat, les finestres obertes, poquets socis presents i moltes autoritzacions han fet possible que els acords adoptats siguen vàlids a tots els efectes.

El Consell Rector de la Cooperativa dona les gràcies a tots els socis que han manifestat la seua confiança en ell, mitjançant les delegacions de vot, i més encara als presents, que van haver de patir molt de fred. Gràcies!!!

No és la més vella, ni la més gran, ni la més bonica, ni la més productiva, ni té mil anys

No és la més vella, ni la més gran, ni la més bonica, ni la més productiva, ni té mil anys

És l’OLIVERA DE LA PLAÇA de La Torre de les Maçanes, PUNT DE TROBADA de les persones que ací vivim i de totes les que ens visiten

De l’olivera, les olives i de les olives l’OLI.

Hui 26 de novembre és el Dia Mundial de l’Olivera i ens agrada recordar-ho.

Perquè les oliveres són símbol de pau, saviesa i harmonia entre els pobles, arbres mil·lenaris que cal protegir pel que són i pels valors universals que representen.

Aquest lloc web utilitza cookies per tindre la millor experiència d'usuari. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. Punxa en els enllaços per a més informació. Plugin cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Pin It on Pinterest

Share This