Presentació del projecte Essències a la Universitat d'Alacant

NOTA DE PREMSAAlcosser de Planes, 22 d’octubre 2020

Els Grups d’Acció Local (GAL) rurals i de pesca d’Alacant, a través de la Federació Alacantina per al Desenvolupament i la Innovació Territorial (FADIT), llancen una oferta de turisme experiencial en origen a les comarques de l’interior de la província en un acte que tindrà lloc el proper dimecres, 28 d’octubre, a partir de les 16 hores, en la Sala d’actes de l’Aulari II de la Universitat d’Alacant (UA), amb possiblitat de seguimient via streaming per les restriccions COVID-19: http://vertice.cpd.ua.es/aulario2. La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mirella Mollà i Herrera, y el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Monzón Guixot, han confirmat la seua participación.

Essències. Som terra i vincles és un projecte impulsat des de GAL Rural Muntanya d’Alacant, GAL Sud d’Alacant ASIR, GALP La Marina i Olis de Diània, amb el suport de la Conselleria de Economia Sostenible, sectors productius i el Grau de Geografia i Ordenació del Territori de la UA, per a promoure l’economia social en el medi rural, en la cerca del valor afegit de les produccions i de la diversificació productiva que permeta sostenir els pobles, afectats per la despoblació, l’abandó de superfície cultivable i la pèrdua de rendibilitat de les explotacions agràries. D’aquesta manera, la iniciativa vincula l’activitat de cinc productors d’oli d’oliva de les comarques de l’Alacantí, Alt Vinalopó, el Comtat i la Marina Alta amb les seues comunitats i territoris a través d’itineraris culturals, oferint experiències en el lloc de producció de l’oli.

Almàssera La Torre (Oli La Torre), de La Torre de les Maçanes; Olis Muntanya S.L (Octobris) de La Canyada; SAT Agrofruït (Olis Castell de la Costurera), de Balones; Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina (Oli El Comtat) i Oli de Xàbia són les organitzacions pilot que participen en aquest projecte, amb el qual s’ha validat una metodologia per a generar servei turístic del tipus experiencial en explotacions agràries i artesanals. En l’acte de la UA, es presentarà l’oferta a través d’un mapa interactiu amb les cinc destinacions turístiques.

Els pilots han treballat intensament amb l’equip tècnic de FADIT i la UA, implicant altres agents dels seus pobles per a dissenyar programes d’entreteniment amb els recursos agraris, culturals i naturals del territori. L’oferta inclou vint itineraris amb visites a oliveres mil·lenàries i almàsseres, per a tocar, olorar i sentir el procés de l’oli des del bancal fins a la taula, a més d’experiències en cultius de cirerers en flor o ametllers ecològics, i fins i tot en abellars; també tallers de poda, degustacions i demostracions d’elaboració de pa, mel, vins, embotits i licors; passejos pels pobles i excursions per les serres per a descobrir des d’infraestructures hidràuliques, comerços de tota la vida, edificis emblemàtics, paisatges i tècniques tradicionals com la pedra en sec, fins a espais i pràctiques comunitàries, com la pilota valenciana.

RECURS TURÍSTIC

“Detectem la necessitat d’incorporar actuacions relacionades amb el turisme per a augmentar el valor afegit de les nostres produccions com a opció viable per a la sostenibilitat les explotacions actuals, el seu entorn i comunitat”, explica el coordinador de projectes FADIT 2020, Gonzalo Estela Pastor. I continua: “Ens interessa que els municipis d’interior siguen vists pels agents econòmics de la franja litoral com un recurs turístic possible, complementari a l’oferta que presenten als seus turistes”. Per a concloure: “El nostre territori rural disposa de multitud de potencialitats, ja siguen agrícoles, naturals, patrimonials o gastronòmiques que poden utilitzar-se per a atreure i retenir a visitants per mitjà del consum d’experiències, i així equilibrar l’actual distribució de riquesa entre l’interior i el litoral”.

En aquesta primera fase, Essències és un projecte destinat productors d’oli d’oliva perquè, innovant en la seua pròpia organització, diversifiquen la seua activitat per a atreure i entretenir a visitants amb els recursos, propis o de col·laboradors, que disposen en el lloc de producció, els seus pobles. Amb les cinc organitzacions pilot, es valida una sistemàtica d’implantació comuna perquè acompanyen a altres a realitzar aquesta innovació i diversificar els seus negocis fins a completar una oferta conjunta, àmplia i complementària. En una segona fase, qualsevol agent productor o artesà podrà aplicar la metodologia per a generar una nova destinació en el mapa Essències.

PROJECTES TRANSVERSALS

A més de Essències, FADIT presenta en la UA els primers resultats d’un altre treball sobre el fenomen neorural com a oportunitat per a frenar la despoblació. En aquest sentit, a través del projecte Ecosistemes Locals d’Emprenedoria (ELE), s’està elaborant un diagnòstic en diversos municipis i enquestes a neorrurales per a avaluar el potencial d’atracció del medi rural cap a nova població procedent de zones rurals, en particular professionals i emprenedors, per la seua capacitat de dinamitzar social i econòmicament els llocs en què s’instal·len.

Es tracta d’una iniciativa en la qual col·labora el Grup de d’Investigació en Economia, Política i Desenvolupament Rural i Agroambiental de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola, de la Universitat Miguel Hernández, amb el suport de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. Amb els resultats, FADIT confirma la llista de factors que intervenen en la decisió de traslladar-se a viure i treballar al medi rural, per a oferir-la als pobles com una eina d’autoavaluació i promoure el debat sobre la seua estratègia d’atracció.

“Els territoris GAL busquem desenvolupar conjuntament noves línies de treball dirigides a promoure la creació d’ocupació i la generació de noves activitats econòmiques en els nostres territoris amb l’objectiu d’atreure i fixar població”, explica el tècnic Gonzalo Estela Pastor. En aquest sentit, des de FADIT, a més de promoure els projectes Essències i ELE, han donat suport a la iniciativa Olis de Diània com a grup participatiu, així com la Carta del paisatge i de la pedra seca de la Vall de Pop

Aquest lloc web utilitza cookies per tindre la millor experiència d'usuari. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. Punxa en els enllaços per a més informació. Plugin cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Pin It on Pinterest

Share This